Energieprestatiecertificaat bestaand gebouw (EPC)

Sinds november 2008 (voor verkoop) en januari 2009 (voor verhuur) dien je echter over een energieprestatiecertificaat te beschikken wanneer u een bestaand gebouw (woning, appartement, studio’s, studentenkamers, … )wenst te verhuren of verkopen.

Op basis van dit certificaat kan je verschillende woningen of appartementen, oud of nieuw vergelijken met elkaar op vlak van energieverbruik. Het EPC is nog niet van toepassing voor niet-residentiële gebouwen.

  • Het EPC moet ter beschikking zijn op het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden, zo niet loopt de eigenaar het risico op een boete.
  • Het EPC wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A.
  • Voor de opmaak van het EPC komt de energiedeskundige ter plaatse voor een inspectie waarbij de woning wordt opgemeten of de bestaande plannen gecontroleerd worden op  de correctheid.

Na de berekeningen komt een certificaat tot stand waarop, naargelang het resultaat, een aantal adviezen voorkomen zodanig de eigenaar of de eventuele koper een idee heeft van eventuele investeringen. Voor huurders is het interessant om het energieverbruik van verschillende wooneenheden te kunnen vergelijken.

Dedalus
Energieprestatiecertificaat